(c) 2006 Blues-Finland.com
Tällainen olet, bluesin ystävä

19.10.2006

Oletko kuusi savuketta päivässä polttava, romanttisessa suhteessa elävä mies? Jos olet, voit suurella todennäköisyydellä lukea itsesi blues-faniksi.

Englantilaisen Leicesterin yliopiston psykologian laitoksen tutkijat
Adrian C. North ja David J. Hargreaves ovat pureutuneet musiikkimakujen ja elintapojen yhteyksiin. Tutkimuksessa haastateltiin 2532 henkilöä, käyttäen erottavana tekijänä vastaajan musiikkimakua. Musiikkimaut jaettiin lukuisiin tyyleihin, blues totta kai yhtenä niistä.

Millainen on tyypillinen bluesin ystävä? Jos otetaan koulutettu, työssäkäyvä ja urbaanissa rivitalossa - ei kuitenkaan synnyinseudullaan - asuva mies, kohdataan suurella todennäköisyydellä bluesin kuuntelija. Kun tähän vielä lisätään, että henkilö elää joko avioliitossa tai ainakin romanttisessa suhteessa, pitäisi homman olla saletti.

Blues-väki on sekä uskollista että uskonnollista. Useimpien muiden musiikinlajien kuuntelijat eivät osallistu hengelliseen toimintaan yhtä paljon kuin bluesin kuuntelijat. Blues-ihminen on myös luotettava partneri, sillä tutkimuksen mukaan ainoastaan vajaalla viidenneksellä on muutaman viime vuoden aikana ollut enemmän kuin yksi petikumppani.

Koulutuksen lisäksi blues-ihmisten älyllisyyttä lisää ahkera sanomalehtien lukeminen. Kaiken kaikkiaan bluesin kuuntelijat harrastavat korkeakulttuuria ja etsivät muuta intellektuaalisesti vaativaa ajanvietettä.

Ei silti mitään pulmusia

Blues-individuaali ei ole ahkera kylässä kävijä, mutta keikoilla hänet näkee usein. Vastaajista peräti 80 % kertoi kuuntelevansa lempimusaansa livenä. Konsertti- ja festivaalitoiminnan yhteydessä on vaikea sivuuttaa nautintoaineiden käytön tarkastelua. Tupakka nähdään blues-fanin suupielessä useammin kuin muun musiikinlajin kuuntelijan. Keskimääräinen kulutus on kuusi savuketta päivässä.

Alkoholi maistuu bluesin ystävälle: hän nauttii miestä väkevämpiä käytännössä kolmena päivänä viikossa. Alkoholiannoksia kuluu viikossa keskimäärin 11,58 kappaletta. Jano saattaakin yllättää, sillä blues-fanit aloittavat alkoholin käytön verrattain myöhään. Ensimmäiset huikat vetäistään keskimäärin noin neljäntoista ja puolen vuoden iässä. Olut ja siideri kattavat noin 55 % janoisten blues-ihmisten kulutuksesta. Viiniä lipittävät 31 ja jäykkiä nauttivat noin 14 % bluesin lempimusiikikseen ilmoittaneista vastaajista.

Kaksi kolmasosaa kyselyyn vastanneista blues-faneista kieltää kivenkovaan koskaan edes kokeilleensa huumeita. Kannabista tunnustaa pössytelleensä vastaajista noin 34 %. Kovien huumeiden käyttö on ainakin tutkimustulosten perusteella blues-kansan keskuudessa vähäistä.

Blues Brothers -elokuvassa annettiin runsaasti liikenneturvallisuuden mallia. Hyvin on oppi mennyt perille, sillä peräti 49,2 % bluesin ystävistä kertoo saaneensa jonkin autoiluun liittyvän sakon. Pidätetyiksi eri syistä on joutunut 14,1 %. Moni on päässyt kuin koira veräjästä, sillä 33,3 % kyselyyn vastanneista bluesin kuuntelijoista kertoo tehneensä jonkin käryn käydessä pidätykseen johtavan teon.

Tällaisia ovat siis bluesin ystävät. Moniko kohta soitti kelloa?

Northin ja Hargreavesin tutkimus laajenee. Uusi kysely on meneillään netissä osoitteessa
www.musicaltastetest.com. Vastauksia uudistettuun kyselyyn on toimitettu jo kymmeniä tuhansia.
Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com
Etusivu   Uutiset   Artikkelit   Tapahtumakalenteri
Kotimaiset artistit   Ulkomaiset artistit   Foorumi   Info
Uutisten etusivulle
Halloween Blues