(c) 2006 Blues-Finland.com
Robert Crayn poliittisuus puree

22.11.2006

Keikkatauolle vetäytynyt artisti on saanut pääosin positiivista palautetta sodanvastaisesta Twenty-teoksestaan. Mies ei pelkää menettävänsä suosiotaan kantaaottavan lähestymistapansa takia.

The Robert Cray Band
siirtyi ansaitulle keikkatauolle viime viikolla. Mittava turnee Eric Claptonin kanssa Yhdysvalloissa ja Kanadassa päättyi Crayn porukan osalta viime kuussa - sen päälle yhtye heitti vielä runsaan viikon tiiviin keikkarupeaman Yhdysvaltain länsirannikolla ja Nevadassa. Clapton-Cray -kiertue oli merkittävä siinäkin mielessä, että molemmilla oli uudet levyt kiikarissa. Cray julkaisi ensimmäisen live-levynsä "Live from Across the Pond" elokuussa, ja Claptonilta ilmestyi juuri yhteislevy "Road to Escondido" J.J. Calen kanssa.

Viimeisimmän studiolevyn nimikappale "Twenty" on kaiketi Crayn merkittävin biisi juuri nyt. Sodanvastainen kappale ja sen video ovat herättäneet runsaasti huomiota. Palaute on kuitenkin ollut yllättävän positiivista. "Vain muutama palaute on ollut negatiivinen", Cray kertoi Sirius Satellite Radion haastattelussa.
Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com
Etusivu   Uutiset   Artikkelit   Tapahtumakalenteri
Kotimaiset artistit   Ulkomaiset artistit   Foorumi   Info
Uutisten etusivulle
CDON.COM -
BLUESTARJONTAA
Z-Trading
Robert Cray
(c)
Kevin Scherer
"Eräs lähetti sähköpostin kertoen, ettei enää koskaan osta levyjämme." Robert kertoo toisenlaisestakin tapauksesta: taannoin juuri ilmavoimien Lähi-Idän tehtävistä vapautunut kaveri oli tullut keikalla kiittämään erityisesti "Twentyn" soittamisesta. "Palautteen saaminen sotilashenkilöltä oli todella tärkeää."

Crayn mielestä bluesissa eikä missään muussakaan genressä uskalleta heittäytyä poliittisiksi. Syyksi hän epäilee
Dixie Chicksin esimerkkiä. Countryn lahjakas naistrio menetti suuren osan fanipohjastaan vastustettuaan USA:n toimia Irakissa. Kantriahan kuunnellaan erityisen paljon George W. Bushin kotikonnuilla Yhdysvaltain eteläosissa. Tällä 'selkkauksella' on suuri merkitys yhtyeestä tehdyssä dokkarissa "Shut Up and Sing".

Poliittisuus ei ole Robert Crayn musiikin ainoa suunta, sillä mies tunnustautuu traditionalistiksi. "Uudesta bluesista en ole oikeastaan löytänyt mitään. Mieluummin hankin nyt cd-levyinä niitä albumeja, joita kuuntelin ennen vinyyliltä - vanhaa jazzia ja esimerkiksi
Howlin' Wolfia." Joka tapauksessa eri ainesten yhdistely on avain onnistumiseen. Cray painottaa, että bluesin ei tarvitse aina olla sataprosenttisesti sitä itseään. "Varsinkin Robert Johnson ja Little Walter olivat avoimia erilaisille vaikutteille. He fuusioivat niitä omaan tekemiseensä ja tulokset puhuvat puolestaan."

Muita Crayn esikuvia ovat olleet muiden muassa
B.B. King ja John Lee Hooker. Niinpä esiintyminen ja levyttäminen heidän kanssaan ovat olleet Robertille unohtumattomia kokemuksia. "B.B:n kanssa työskentely oli hienoa aikaa, John Leen kanssa suorastaan fantastista", Cray sanaili Sirius Satellite Radiossa. Levylle jääneitä todisteita yhteistyöstä ovat esimerkiksi Kingin kanssa levytetty biisi "Playin' with My Friends" (levyllä "Lucille and Friends", 1995) ja John Leen kanssa purkitettu "Mr Lucky", joka oli vuoden 1991 albumin nimiraita.


Etsi netistä lisätietoja:
Robert Cray, Eric Clapton, B.B. King, John Lee Hooker (www.fi)