(c) 2006 Blues-Finland.com
Buddy Guy ei voi jättää bluesia

1.12.2006

Puolen vuosisadan uran tehnyt kitaristi-laulaja purkaisi bluesin mystiikan ja haluaisi nähdä musiikin valtavirrassa. Vetoapua hän on hankkeelleen saanut erityisesti John Mayerilta.

"En voi edelleenkään jättää bluesia",
Buddy Guy toteaa uutistoimisto AP:lle mukaillen taannoin julkaistua uutta cd/dvd-boksiaan "Can't Quit the Blues". Kesällä 70 vuotta täyttäneen ikonin pitkä ura on ollut kaikkea muuta kuin helppo. Alkuvuosina 50- ja 60-luvuilla sai taistella niin rasismia kuin kieroja rahaihmisiäkin vastaan.

Aluksi Guyn oli vaikea saada edes levytyssopimusta. "Tarvittiin Britit esittelemään meidät mustat blues-artistit valkoiselle Amerikalle. Heidän avullaan pääsimme pidemmälle kuin koskaan aikaisemmin", Buddy muistelee. Kullan arvoisia Brittein saarten miehiä olivat esimerkiksi blues-fanit
Mick Jagger, Eric Clapton ja Jeff Beck.
Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com
Etusivu   Uutiset   Artikkelit   Tapahtumakalenteri
Kotimaiset artistit   Ulkomaiset artistit   Foorumi   Info
Uutisten etusivulle
CDON.COM -
BLUESTARJONTAA
Z-Trading
Erinäisten selkäänpuukottamisten seurauksena Buddy muun muassa menetti ensimmäisen klubinsa Checkerboard Loungen Chicagossa. "Kaikkia on vedetty alta lipan. Elviskin olisi elänyt pitempään, jos olisi tajunnut miten paljon Eversti Parker käytti häntä hyväkseen."

Buddy näkisi mieluusti bluesin tulevan valtavirran musiikiksi. "MTV:n tapaiset kanavat suosivat nuoruutta ja kauneutta kokemuksen kustannuksella", hän pusertaa AP:lle. "Aina välillä jonkun nuoremman artistin on hieman kovisteltava levy-yhtiöitä vakuuttamalla, että blues on edelleen elossa."

Yksi tapa viedä bluesia valtavirtaan oli suostutella
John Mayer julkaisemaan blues-albumi. Guyta idolisoiva Mayer ottikin onkeensa ja perusti John Mayer Trion. Kokoonpanoon hän kutsui rytmiryhmäksi rumpalisuuruus Steve Jordanin ja brittiläisen sessiobasisti Pino Palladinon. John Mayer Trio lähti tien päälle juureva ja tiukka blues-tatsi ohjenuoranaan. Kierroksesta oli tuloksena viimevuotinen live-levy ”Try!”.

"Minun haasteeni on puolustaa bluesia. Se on aina läsnä pop-musiikissani", Mayer, 29, kertoo. "Buddy Guyssa on vallatonta energiaa. Vasta Buddy tekee sähkökitarasta sähköisen", hän kuvailee esikuvaansa.

Entä mikä on tarina Buddy Guyn pilkullisen tavaramerkkikitaran takana? "Kun lähdin kotoa Louisianasta vuonna 1957 tekemään musiikkia", hän tarinoi AP:lle, "lupasin äidilleni palaavani pilkullisella Cadillacilla." Pilkullista dollarihymyä hän ei koskaan hankkinut, mutta keksipä hän kunnianosoituksena vuonna 1968 kuolleelle äidilleen liittää hauskan pilkutuksen työkaluunsa.


Etsi netistä lisätietoja
Buddy Guysta ja John Mayerista. (www.fi)
(c) Karl Jonsson