Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com
© 2008 Blues-Finland.com
Robillard ja Mischo uusin levyin liikkeellä

23.6.2008

Puistobluesiin saapuvat artistit pääsevät esittelemään uutta materiaaliaan suomalaisyleisölle. R.J. Mischo on levyllään kuninkaallisissa tunnelmissa. Ruhtinaan uusi albumi on sen sijaan silkkaa jaskaa.

Keskiviikkona alkava Puistoblues sisältää tuttuun tapaan valtaisan katraan artisteja pääkonsertissa, klubeilla ja katulavoilla. Mukana on myös arvovieraita:
Duke ”Herttua” Robillard esiintyy lauantain pääkonsertissa ja R.J. Mischo on kuningasfiiliksissä uudella albumillaan ”King of a Mighty Good Time.”
Etusivu   Uutiset   Artikkelit   Tapahtumakalenteri
Kotimaiset artistit   Ulkomaiset artistit   Foorumi   Info
Uutisten etusivulle
cdon.com
Levy-yhtiö Stony Plainin mukaan Duken uusi levy ”A Swingin’ Session with Duke Robillard” on ”albumi kaikille, olivatpa he sitten jazz- tai blues-faneja”. Euroopassa Dixiefrogin julkaisema kiekko lankeaa kuitenkin mitä selkeimmin ensin mainitun suuntauksen puoleen. Sessio muodostuu sarjasta jazz-standardeja sekä parista Robillard-originaalista.

Viimeaikaisista kannanotoistaan päätellen Duke Robillard on ollut erityisen mielissään siitä, että hän on saanut purkittaa uuden albuminsa puhaltajien
Scott Hamiltonin, Doug Jamesin ja ”Sax” Gordon Beadlen kanssa. Hamilton ja James ovat Duken tapaan kotoisin itärannikolla sijaitsevasta Rhode Islandin osavaltiosta. Niillä main Robillard perusti tunnetun yhtyeensä Roomful of Bluesin vuonna 1967.

Jazz-klassikoista ”Just Because” (jota
Tuomari Nurmio on tehnyt Suomessa tutuksi nimellä ”Just siks”) on saanut käsittelyn, joka henkii latinovaikutteita. Standardiosastoa ovat myös ”Deed I Do” (Hirsch-Rose) sekä Irving Berlinin ”The Song Is Ended”. Aavistuksen bluesimpaa ilmaisua etsivä löytää Duken oman kappaleen ”Swinging with Lucy Mae” ja vaikkapa jumpista käyvän reippailun ”They Raided the Joint”.

Levy on ammattitaidolla ja tyylillä toteutettu tunnelmapala. Materiaali sopii mahdollisimman huonosti Puistobluesin pääkonsertin kaltaiseen tapahtumaan, mutta kokenut ja fiksu artisti varmasti ymmärtää kyllästää settiinsä ronskimmalla blues-menolla.

A Swingin’ Session with Duke Robillard. Stony Plain / Dixiefrog, 2008

Duke Robillard Järvenpään Puistobluesin pääkonsertissa Vanhankylänniemessä lauantaina 28.6.
Mischon ja bändin ykkösmeininkiä

R.J. Mischo yhtyeineen sen sijaan tarjoilee todella vahvaa blues-lääkitystä uudella levyllään ”King of a Mighty Good Time”. Kyseessä on nykyisin Arkansas’n Fayettevillessä asuvan laulaja-harpistin yhdeksäs pitkäsoitto. ”Levy on äänitetty studiolivenä sympaattisten muusikoiden energian ja yhteissoiton ikuistamiseksi optimaalisissa olosuhteissa”, miehen
MySpace-sivuilla luonnehditaan.

Mischo on kotoisin Minneapolisista. Hän aloitti ammattilaisuransa vuonna 1978, ja on soolouransa lisäksi työskennellyt muiden muassa
Mojo Bufordin, Sonny Rogersin ja Jimmy Thackeryn kanssa. Hänen harpputyyliensä kirjo on monipuolinen. Sekä Chicagon, länsirannikon että Mississippin tyylit taittuvat luontevasti.
“King of a Mighty Good Time” kertoo kannessaan sisältävänsä ”13 uutta blues-huuliharppuhittiä”. No, hittimusaahan blues ei nykyään ole, mutta esimerkiksi nimikappale on niin reipas ja tarttuva, että sillä olisi kaikki ainekset laajempaankin suosioon. Levyn kappaleista kuusi on RJ:n käsialaa. Muilta osin kuullaan muun muassa Otis Spann- ja Sonny Boy Williamson II -versiointia.

Artistin monipuolisuus ei totisesti jää epäselväksi. Pääosassa on peruspoljento, josta hyvänä näyttönä on
Little Walterin ”Juke!”-hitille selvästikin laadittu vastaus ”Joint!”. Ken Craigin ”Greyhound” saa huimaavan rockabilly-luennan. Mischo-sävellys “Too Little Love (Too Much Religion)” puolestaan lähtee liikkeelle delta-tunnelmissa. Upeasti, parhaimmillaan lähes kakofonisesti toteutettu laulun, lyömäsoittimien, kitaran ja sitarin äänimatto yltää ennen pitkää suorastaan hypnoottiselle tasolle ja tuo elävästi mieleen natiiviamerikkalaisten loitsut.

Levy on myös erinomaisesti tuotettu. Mischon täyteläinen harppu ja elämänmakuinen laulu sekä kaikki instrumentit pääsevät oikeuksiinsa. Varsinkin
Kedar Royn kontrabasso on tarttunut levylle autenttisena. Norjalainen Chris ”The Kid” Andersen soittaa sähkökitaraa useimmilla kappaleilla. Charlie Musselwhiten bändissäkin vaikuttavan miehen älykäs työskentely muistuttaa huomattavissa määrin Buddy Guyn tyyliä.

“King of a Mighty Good Time” -albumiin ei bluesin ystävän kannata jättää tutustumatta. Sama koskee R.J. Mischon Suomen-keikkoja alkavalla viikolla. Häntä säestää suomalaisbändi, johon kuuluvat
Mika Lähteenmäki (kitara), Jaska Prepula (basso) ja Tomi Leino (rummut).

R.J. Mischo: King of a Mighty Good Time. Challis Records, 2008

R.J. Mischo Puistobluesin klubikonsertissa Järvenpään Swengissä ke 25.6. ja Helsingin Storyvillessä to 26.6.