Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com
© 2008 Blues-Finland.com
Boo Boo Davis
Ghetto Bluesiin


15.12.2008

Mississippiläisen "juottola-bluesin" nykymestari huipentaa Helsingin Juttutuvassa pidettävän klubi-illan kevätkauden. Lavalla ovat myös Two Timers, Gene Taylor ja paljon kotimaista kärkikaartia.

Ghetto Blues -klubi-illat jatkuvat Helsingin Ravintola Juttutuvassa kevätkaudella 2009. "Meillä on ilo tarjota laadukasta bluesia yhteensä seitsemänä lauantai-iltana noin kerran kuussa. Esiintyjinä on paitsi Suomen parhaimmistoa, myös amerikkalaisia ja englantilaisia alan valioita", hykertelee klubi-isäntänä toimiva
Esa "Bluesministeri" Kuloniemi.
Etusivu   Uutiset   Artikkelit   Tapahtumakalenteri
Kotimaiset artistit   Ulkomaiset artistit   Foorumi   Info
Joulushop
Kaikkiin Ghetto-iltoihin on vapaa pääsy. Soitto alkaa yhtä poikkeusta lukuun ottamatta jo kello 21.00.

Ghetto Bluesin kevätkausi starttaa tammikuun kolmantena kahden aktin voimin. Illan aloittaa duo
L.R. Phoenix & Mr. Mo’ Hell, tervetullut lisä maamme hiljalleen persoonallistuvaan blues-artistigalleriaan. Joensuulaistunut britti, kitaristi-laulaja L.R. Phoenix on parin viime vuoden aikana ottanut vankan aseman Suomen alt.blues-skenessä kompromissittoman rouhealla linjallaan. Rumpali Mr. Mo’ Hellin piiskaus tuo muutenkin intensiiviseen latinkiin ylimääräisen lisäpotkun.

Blues-mestareiden huhuttiin aikoinaan myyneen sielunsa paholaiselle. Mikäli heidän taitonsa olivat lähelläkään Kainuun korvesta blues-maailman parrasvaloihin nousseen kitaristi-laulaja
Jussi Raulamon alias Jo’ Buddyn suvereenisuutta, taikuus on varmasti tullut meinigistä ensimmäisenä mieleen.

Suomen omaleimaisimpiin ja arvostetuimpiin bluestaiteilijoihin kuuluva Jo’ Buddy on usein nähty Ghetto Bluesissa rumpali
Down Home King III:n kanssa, mutta tällä kertaa saamme nauttia hänestä soolona tukeutuneena vain kitaraansa, lauluääneensä ja tahtia polkevaan jalkaansa, johon on kiinnitetty kaksi marakassia. Näin kitaraa ajoittain myös lyömäsoittimena käyttävä Jo’ Buddy onnistuu kuulostamaan kokonaiselta orkesterilta.

Tammikuun 17:ntenä (showtime jo kello 20) Ghetto Bluesin aloittaa
Erja Lyytinen, jota on usein verrattu Bonnie Raittiin. Mutta nykyisini Lyytistä käsitellään jo omista ansioistaan tunnettuna kansainvälisenä tähtenä. Hänellä on ulkomailla levytyssopimus, klubi-esiintymisiä ja konsertteja Euroopassa ja hän on tehnyt levytyskiertueen Yhdysvalloissa. Erja Lyytinen on suomalaisen bluesin ensimmäinen merkittävä naisesiintyjä maailmalla. Laulajanakin hän on entistä vakuuttavampi ja tyylillisesti monipuolisempi.

Illan toinen akti,
Wentus Blues Band, otti yli 20 vuotta sitten nimensä kylästä, joka sijaitsee Kokkolassa. Viimeiset 20 vuotta Wentus Blues Band on kahlannut läpi rämeiden, kiertänyt maailmaa ristiin rastiin ja esiintynyt legendojen kuten Carey Bellin, Eddie Kirklandin, Kim Wilsonin ja Louisiana Redin kanssa. Yli sadan keikan vuosivauhdilla Wentus Blues Band on yksi ahkerimmista alan yhtyeistä koko Euroopassa.
  
Keväämmällä kansainvälistä

Helmikuun neljäntenätoista Juttutuvassa soittavat englantilaiset
Sarah James ja Gordon Russell perustivat Two Timersin Pariisissa vuonna 1993.  Kitaristi Gordon Russell on kokenut muusikko, joka kiersi maailmaa jo Dr. Feelgoodin kitaristina vuosina 1982 - 1989. Two Timersissa hän operoi erilaisten akustisten ja sähköisten kitaroiden ohella polkemalla bassorummuksi muutettua matkalaukkua.

Punatukkainen, pippurinen laulaja Sarah James on loistavat äänivarat omaava ja humoristinen esiintyjä, joka soittaa myös huuliharppua sekä erilaisia lyömäsoittimia ja lusikoita. Two Timersin musiikissa voi kuulla vaikutteita aina 1930-luvun countrybluesista 60-luvun souliin ja rhythm & bluesiin ja jopa vanhan liiton heavyrockiin.

Johtaviin blues- ja boogiepianisteihin lukeutuva
Gene Taylor tekee debyyttinsä Ghetto Bluesissa 14. maaliskuuta. Vuonna 1952 Los Angelesissa syntynyt Taylor on soittanut bluesia ammattimaisesti 16-vuotiaasta saakka. 15-vuotiaana molemmat vanhempansa menettänyt Taylor sai oppinsa sellaisilta kotikaupungissaan vaikuttaneilta legendoilta kuin Big Joe Turner, T-Bone Walker, Lowell Fulson ja Pee-Wee Crayton.

Sittemmin hän on hoidellut uransa varrella pianotonttia muun muassa
The Fabulous Thunderbirdsin, The Blastersin, Ronnie Hawkins & the Hawksin, James Harman Bandin ja Canned Heatin riveissä, puhumattakaan lukuisista sessioista eri artistien levyillä. Myös erinomaisena blueslaulajana tunnettu pianoprofessori antaa Ghetto Bluesissa oppitunnin koskettimien käsittelystä rumpali Olli Ontrosen säestyksellä.

Tohtori (lat. doctor ”opettaja”) on korkeimman yliopistollisen tutkinnon nimitys. Tohtorintutkinto pätevöittää ennen kaikkea tutkijan tehtäviin. Yliopiston ja ammattikorkeakoulun korkeimpiin virkoihin vaaditaan yleensä tohtorintutkinto. Professorin virkaan tohtorintutkintoa ei teoriassa vaadita; sen sijaan edellytetään tieteellistä tai taiteellista pätevyyttä sekä opetustaitoa. Käytännössä professori, jolla ei ole tohtorin tutkintoa, on kuitenkin harvinainen muilla kuin taidealoilla.

Suomen intensiivisimpiin ja parhaimpiin blueskitaristeihin ja vokalisteihin jo kymmenien vuosien ajan lukeutunut
Ilkka Helander alias Dr. Helander on aivan oikeasti peräti kaksinkertainen tohtori. Hänellä on nimittäin väitellyt sekä filosofian että maa- ja metsätaloustieteiden tohtoriksi. Ghetto Blues -illassa 4. huhtikuuta Dr. H. esittelee uudet ”Tehotippansa”, eli Power Drops –kokoonpanon, jonka voisi summata edustavan tyylillisesti hard core bluesia.

Boo Boo huipentaa

Tällaiselta kuulostaa autenttinen deltablues vuonna 2009: laulaja-huuliharpisti
Boo Boo Davis marssittaa Ghetto Bluesin lavalle bassottoman kokoonpanonsa 16. toukokuuta ja tarjoilee samanlaisen hien, oluen ja viskin kyllästämän shown kuin missä tahansa Mississippin mustassa räkälässä.

Mississipin Deltalla syntyneen ja varttuneen Boo Boo Davisin uusin, järjestyksessä neljäs Black & Tan -merkille tehty albumi "
Name Of The Game" sisältää rautaisannoksen primitiivistä juottolabluesia. Davisin äänessä kuvastuu etelän maisema ja afroamerikkalaisen yhteisön monisatavuotinen kollektiivinen tajunta, jonka höysteeksi huuliharppu poraa kuulijan tajuntaan kuin miljoona volttia.

Soundi on täyteläinen ja jäljittelemätön, vaikka Boo Boon lisäksi levyllä soittavat vain rumpali
John Gerritse ja innovatiivinen kitaristi Jan Mittendorp. Muuta ei yksinkertaisesti tarvita. Levytyskokoonpano nähdään myös Juttutuvassa. Boo Boon vierailu on Ghetto Bluesin kevään kohokohta.

Ghetto Bluesin kevättä ei päätä (30.5.) mikään tavanomainen ränttätänttä, vaan väkevä cocktail, jossa 1960-luvun San Franciscon psykedelia kohtaa Mississippi-bluesin autotallissa tositarkoituksella. Asialla on
Honey B & The T-Bones. Aija ”Honey B.” Puurtisen paksut bassolinjat ja Jaska Lukkarisen funkysti rullaava rumputyö muuraavat talon, jossa Esa Kuloniemen slide ei ota vankeja. Herkun kruunaa Honey B:n Memphis Minnien atomiaikaan päivittävä laulu.

T-Bones on keikkaillut pitkin Eurooppaa neljännesvuosisadan ja homma on hallussa. Myös Pohjois-Amerikassa on käyty usean kerran ja töitä on tehty ja levytetty mm. edesmenneen harpisti
Gary Primichin, kitaramestari Mel Brownin ja UMO:n kanssa. Nykyään T-Luut säestävät myös Tuomari Nurmiota.

Yli 3000:en keikan ja yhdentoista albumin mittaan tyyli on kypsynyt puhtaasta juuribluesista rokkaavan R&B:n ja psykedelisesti kokeilevan rockin kautta nykyiseen kaleidoskooppiseen garagebluesiin. Ohjelmistossa kuullaan runsaasti materiaalia bändin kevään 2009 uutuusalbumilta "Alien Blues".


Ghetto Blues keväällä 2009 (kaikki lauantai-iltoja)

3.1. Jo' Buddy, L.R. Phoenix & Mr Mo' Hell
17.1.
Erja Lyytinen, Wentus Blues Band
14.2.
Two Timers (Britannia)
14.3.
Gene Taylor (USA)
4.4.
Dr Helander & His Power Drops
16.5.
Boo Boo Davis (USA)
30.5.
Honey B & The T-Bones

Paikka:
Juttutupa, Helsinki

- - - - -

ILMOITUS

Bluesia soittoääneksi Buumi.netistä

Muddy Waters: Hoochie Coochie Man
B.B. King: Sweet Little Angel
Blues Brothers: Soul Man
Eric Clapton: Bell Bottom Blues

- - - - -

Uutisten etusivulle
Järjestäjän kotisivulle