(c) 2007 Blues-Finland.com
Ei mikään kotimies

30.1.2007

Jukka ”Black River Bluesman” Juhola on ikänsä uinut vastavirtaan. Maailmaa kolunneen miehen musiikillinen tuotanto on sen mukaisesti karkeaa ja hypnoottistakin. Yhä luolamiesmäisempää menoa on luvassa.

Jukka Juhola, joka Black River Bluesmanin nimellä musiikkipiireissä tunnetaan, ei ole varsinainen kotimies. Jukka on näet kiertänyt maailmaa todella uutterasti. Matkailu ei ole tietenkään voinut olla vaikuttamatta miehen musiikkiin.

”Olen tehnyt osan biiseistäni karjavaunussa tai sokeriruokokasan päällä istuen jossain päiväntasaajan vaiheilla”, Juhola kertoi viime vuonna virolaisen blues-vaikuttajan
Andres Rootsin haastattelussa. ”Fiiliksistä tässä on kysymys. Reppu selässä maailmalla matkaten niitä rankkoja ja karmeitakin fiiliksiä tulee eteen taatusti.”
Etusivu   Uutiset   Artikkelit   Tapahtumakalenteri
Kotimaiset artistit   Ulkomaiset artistit   Foorumi   Info
CDON.COM -
BLUESTARJONTAA
Z-Trading
Ram-Bam Records
Audiodivari
Rytmi
Monet kappaleet juontavat juurensa suoraan henkilökohtaisista kokemuksista. Jukan mukaan esimerkiksi ”Burnin’ off Ticks” ammentaa omasta ahdistuksesta Kathmandussa, ”Cardboard and Plastic” tarinoi katupojasta Dhaccassa ja ”Tiger Leaping Gorge” kanjonista Etelä-Kiinassa. ”The Long Red Dirt Road” taas kertoo loputtomasta viidakkotiestä Kamputseassa.

Viimeisimmän kaukomatkansa Juhola teki joulukuussa Brasiliaan. Black River Bluesman esiintyi Recifen miljoonakaupungin pienillä festareilla
Retrofoguetes-nimisen bändin säestyksellä. ”Kokoonpano on salvadorilainen ammattilaismuusikoista koostuva surf-bändi, jolta näköjään myös blues luonnistuu mainiosti”, Jukka kertoo Blues-Finland.comille.

BRB heitti samaisen bändin kanssa myös pari biisiä suorassa tv-lähetyksessä nimeltä "Sopa Diario".  Bändiosuutta seurasi lisäksi lyhyt haastattelu. ”Hyvin ilmeisesti meni, koska minua pyydettiin huhtikuuksi isoille festareille esiintymään. En tosin pääse sinne töitteni takia”, puutarha-alalla toimiva Juhola murehtii.

Yksi uusi ulkomaanreissu on jo buukattu. Black River Bluesman &
The Cockroach Combo esiintyy loppukesästä festivaaleilla Skotlannissa. Jukka kertoo myös parhaillaan järjestelevänsä klubikeikkoja skotteihin.

Vilpittömästi fiiliksellä

Black River Bluesmanin musiikki on tuskin konventionaalista. Myös ensikohtaaminen bluesin kanssa oli ristiriitainen. ”Yksi varhaisista suosikeistani oli
Peter Green´s Fleetwood Macin ’Looking for Somebody’. Kuuntelin sitä kelanauhalta kerta toisensa jälkeen, kun en ymmärtänyt onko se musiikkia lainkaan”, Jukka muisteli Rootsin haastattelussa.

”Blues oli 60- ja 70-luvuilla marginaalimusiikkia - siinä oli jotain aidon kapinallista, ja siten se kelpasi kaikkeen valtavirtaan epäilevästi suhtautuvalle teinipojalle mainiosti”, Juhola lisää. Juholalla on todella runsaasti suosikkiartisteja, mutta hän suostuu mainitsemaan erikseen
John Lee Hookerin ja R.L. Burnsiden.

”Alkuaikoina bluesilla oli keskeinen sosiaalinen rooli, siitä koko musiikinlaji on saanut syntynsä”, Jukka hahmotteli italialaisen Mojo Station -radioaseman haastattelussa pari viikkoa sitten. Hänen mielestään blues on monien muiden musiikinlajien tapaan koko lailla valkoisten kansanosien skeneä tänä päivänä.

Kitaristi-laulaja Juholaa säestävään The Cockroach Comboon kuuluvat tänä päivänä
Esa Santonen (rummut), Jussi Konttinen (baritonikitara) ja Juha Lindgren (huuliharppu). Jukka kuvailee, että kahdentoista tahdin valtavirtaa ei heidän toimestaan kuulla, vaan musiikki on karkeaa, hypnoottista ja sähköistä bluesia.
”Vedämme fiiliksellä kaikki pelissä toivoen, että vilpittömyytemme herättää vastaanottajassa tunteita. Blues on minusta parhaimmillaan silloin, kun ei oikeastaan esitetä kovin pitkälle sävellettyä ja lukkoon lyötyä teosta, vaan biisi syntyy ja se on olemassa vain esityshetkellä”, Jukka niittaa.

BRB & CC:n soundi on muuttunut ryhmän opittua käyttämään paremmin baritonikitaran tuomia mahdollisuuksia. Jukka kuvailee: ”Välillä voi soittaa riffejä korkealta - vaikka unisonossa kitaran kanssa - ja taas palata alas pompottelemaan bassorummun kanssa.”

Jukka on melko arvoituksellinen kokoonpanon tulevan albumin suhteen. Hän suostuu paljastamaan, että ainakin sliden soittoa tullaan kuulemaan. Hän lupailee, että uudella kiekolla tulee ainakin muutaman biisin osalta olemaan jotakin aivan uudenlaista bluesia. ”Mutta tietenkin pysytään bluesin juurilla, mutaisilla rämeillä. Tunnelmat sitä vastoin ovat entistäkin luolamiesmäisemmät!”

Black River Bluesmanin albumi ”Ants in My Kitchen” (2005) herätti runsaasti kansainvälistäkin huomiota. Muun muassa brittiläinen lehti Blues Matters! teki aiheesta laajan jutun. BRB on tammikuussa myös arvostetun ruotsalaisjulkaisun Jefferson Blues Magazinen kuukauden yhtye.

Yhtyeen nykykunnon voi tarkistaa perjantaina Helsingin Käpygrillissä. Myöhemmin helmikuussa BRB:llä on parikin keikkaa Tartossa, jossa Jukan taiteilijavaimo
Katja Juhola myös pitää näyttelyä.

Lähteet:
Jukka Juhola, Andres Roots, Mojo Station
(c) Kari Saaristo