Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com
© 2009 Blues-Finland.com
Kaikki hyvin - Dylan 2009

8.5.2009

Loistavien levyjen "Time Out of Mind" ja "Love and Theft", vähemmän vaikuttavan "Modern Timesin" sekä hämmästyttävän "Tell Tale Signsin" jälkeen Dylan tarjoaa hyvän konseptialbumin "Together Through Life".

“Well there’s reasons for that
And reasons for this
I can’t think of any just now
But I know they exist.”

– “My Wife’s Home Town”

Etusivu   Uutiset   Artikkelit   Tapahtumakalenteri
Kotimaiset artistit   Ulkomaiset artistit   Foorumi   Info
cdon.com
Bob Dylan sanoi "Tell Tale Signs" -levyn kansiteksteissä: "'Time Out of Mind' -levyllä yritin taistella vaikeasta paikasta takaisin kuvioihin. 'Love and Theftiin' mennessä se oli jo onnistunut. 'Modern Timesilla' en ole missään, minua ei voi löytää... ". Ensivaikutelmani uudesta, bluesia ja balladeja sisältävästä "Together Through Life" -albumista oli juuri tuollainen: hän on tehnyt työnsä ja poistunut rakennuksesta. Mutta ei se tietenkään totta ole.

David Hidalgon haitari on kaikkialla, mutta sen sokeeraavuus katoa muutamien kuuntelujen jälkeen ainakin suomalais-ugrilaiseen musiikkiin tottuneille. Vielä kun petollisen yksinkertaiset sanoitukset (kirjoitettu yhdessä Grateful Dead -mies Robert Hunterin kanssa) alkavat upota, kuulija tajuaa saavansa musiikkia koko rahan edestä.

Kuullaan jopa poliittinen laulu "It's All Good". Kauanko edellisestä on, 20 vuotta? Kuten hän itsekin hymähtää
John Lee Hooker -tyylisessä lopetuksessa "It's hard to believe, but it's all good!"

Näkemäni
Tallinnan-keikan perusteella Dylan improvisoi nykyisin enemmän fraseerauksella ja rytmillä kuin itse sanoituksilla. Niinkin kauan sitten kuin vuonna 1984 hän totesi haastattelussa: "Ehkä levytetyn musiikin juju on lyriikoissa. Mutta livenä kyse on fraseerauksesta, dynamiikasta ja rytmistä; sanojen kanssa ei ole mitään tekemistä." Voi hyvin olla, että "Together Through Life" -levyn paras ansio on Dylanin konserttityylin välittyminen studioon.

Dylan on tuottanut omat levynsä vuodesta 2001 asti aliaksella
Jack Frost. Dylanin tyytymättömyys nykyiseen äänitystekniikkaan tuli pintaan vielä "Modern Times" (2006) -albumin julkaisemisen myötä. Tällä kertaa hänellä on syytä tyytyväisyyteen. Hän on kukistanut ylimodernit digitaalilaitteistot ja tuottanut albumin, joka kuulostaa kuin Sam Phillipsin ja kumppanien äänittämältä. Hehän tapasivat mikittää koko studiotilan eivätkä yksittäisiä instrumentteja. Jokaisen soittajan työskentelyä ei ehkä kuule koko ajan. Mutta kaikki mikä todella merkitsee, kuuluu. Voidaan kokea yhtyeen luonnollinen soundi - pelkkien nuottien asemesta kuullaan musiikkia.

Mielenkiintoinen sivuhuomautus: yleisö protestoi Dylanin kaapattua klassikon "Rollin' and Tumblin'" levylleen "Modern Times", mutta nyt
Willie Dixon saa maininnan kappaleen "My Wife's Home Town" tekijänä. Vaikka kyseessä on 1:1 -kopio Dixonin biisistä "I Just Want To Make Love To You", on kyseenalaista, tuovatko uudet sanat "I just want to say that Hell’s my wife’s home town" esitykseen mitään kehitystä. Avauskappale "Beyond Here Lies Nothing" mainitaan Dylanin käsialaksi, joskin sen on välittömästi yhdistettävissä Fleetwood Macin "Black Magic Womaniin" tai Otis Rushin "All Your Loveen", joka inspiroi Peter Greeniä sen kirjoittamaan.

"Jolene" ei puolestaan ole
Dolly Partonin tunnettu ja The White Stripesin taannoin versioima kappale. Sen sijaan se muistuttaa Sonny Boy Williamson II:n biisiä "Don’t Start Me To Talkin'". Senhän Dylan soitti David Lettermanin tv-ohjelmassa vuonna 1984 kuin kieltäytyäkseen tulla haastatelluksi legendaarisessa talk show'ssa.

Trivia sikseen. Jos pidät sekä Bob Dylanista että bluesista, todennäköisesti pidät myös albumista "Together Through Life". Jos taas suosit Dylan-covereita ja 80-luvun rockia, voit kokea ison pettymyksen.
   
ANDRES ROOTS


Bob Dylan: Together Through Life. Columbia, 2009

Bob Dylan (laulu, kitara, koskettimet), Mike Campbell (kitara, mandoliini), David Hildago (kitara, haitari); Donny Herron (steelkitara, banjo, mandoliini, trumpetti); Tony Garnier (kontrabasso); George Recile (rummut)

Tuottaja: Jack Frost


Linkit: Bob Dylan
kotisivu ja MySpace


Artikkelien etusivulle