(c) 2007 Blues-Finland.com
Syynissä Gov't Mule

12.3.2007

Huippukitaristi Warren Haynesin johtama bändi julkaisi albumin ”High & Mighty” viime loppuvuodesta. ”Bändin musiikki koskettaa kuulijaa joka kantilta”, ruotii Jari Kaikkonen.

Yhtye on ehtinyt jo yhdenteentoista levyynsä, livelevyt mukaan lukien.

Gov't Mule on ollut kasassa jo yli kymmenen vuoden ajan. Yhtyeen kokoonpanossa on vuosien varrella tapahtunut sellainen merkittävä muutos, että perustajäsen, hyvä ystävä ja basisti Allen Woody kuoli vuonna 2000.
Etusivu   Uutiset   Artikkelit   Tapahtumakalenteri
Kotimaiset artistit   Ulkomaiset artistit   Foorumi   Info
CDON.COM -
BLUESTARJONTAA
Z-Trading
Grand Blues
Audiodivari
Rytmi
Sen on täytynyt vaikuttaa Warren Haynesiin hyvin paljon, sillä soittivathan he yhdessä myös päätyössään The Allman Brothers Bandissä. Allen Woodyn kuoleman jälkeen järjestettiin perheen hyväksi tukikonsertti, sekä julkaistiin vierailevien basistien kanssa tehdyt levyt The Deep End, Vol 1 ja 2. Lisäksi järjestettiin konsertti, josta julkaistiin levy nimeltä The Deepest End, Live in Concert vuonna 2003. Kaikki nämä ovat erittäin kuunneltavia ja suosittelenkin niitä myös lämpimästi.

Näiden julkaisujen jälkeen ilmeisesti sydämessä paine on hivenen hellittänyt Warrenillakin, koska tämä High & Mighty on toinen varsinainen levy Woody Allenin kuoleman jälkeen, jos ei oteta huomioon vuoden 2005 EP:tä. Levyn kaikki kappaleet ovat myös kaikki Haynesin tekemiä.

High & Mighty sisältää jälleen kerran erittäin uskottavaa southern rock -pohjaista ja 70-luvun riffimusiikkiin nojaavaa musiikkia. Warrenin "kakkosbändi" Gov't Mule on varmaankin rockmusiikissa eräs uskottavimmista kokoonpanoista maailmassa. Hänen kykynsä esittää asiansa on sellaista laatua, ettei siihen monikaan kykene. Warrenin kitaransoittonsa on yhdessä rouhean laulutaidon kanssa yhdistelmä, joka sulattaa jään napajäätiköltäkin. Näyttää myös siltä, että uskottavuus paranee iän myötä hyvän viinin lailla.

Tätä levyä ei juostakaan läpi, sillä se sisältää kokonaista 72 minuuttia toinen toistaa parempaa ja koskettavampaa kappaletta. Varsinkin vähän rauhallisempien kappaleiden tunnelma on niin tiivis, ettei siitä pääse ulos kuin veitsellä leikaten, tosin kuka sitä haluaakaan. Warrenin lauluääni yhdistettynä muun yhtyeen tunteikkaaseen soittoon on todellista "mannaa korville". Yhtyeen saumaton yhteistyö välittyy levyltä oikein hyvin. Basisti
Andy Hess on Allen Woodyn seuraajana oikein hyvä, Matt Abts rumpalina edelleen loistava ja Danny Louis kosketinsoittajana myös mies paikallaan. Hänen kosketinsoittoansa jää biiseissä välillä ihmettelemään muun kappaleen jäädessä taustalle. Kappaleiden sovituksista en myöskään pahaa sanaa osaa sanoa.

En normaalisti kuuntele sanoituksia kovinkaan tarkkaan, mutta Gov't Mulen ollessa kyseessä niitä jää pakostakin kuuntelemaan. Warren Haynesillä on sellainen ääni, että sen äänen väri laittaa väkisinkin kuuntelemaan laulujen syvempää tarkoitusta. Sanoituksista voi löytää uskonnollisia värityksiä, jotka jättävät miettimään elämän perusasioita. Kappaleessa Brand New Angel olen samoin kuulevinani
Deep Purplen jättämän merkin. Kappale So Weak, So Strong taas kertoo vahvasta naisesta ja koskettaa kuulijaa syvästi.

On siis artisteja ja ARTISTEJA. Gov't Mule on noussut julkaisuillaan melkeinpä elämää suurempien artistien joukkoon. Heidän musiikkinsa on aivan jotain muuta kuin tyhjänpäiväistä kaunismelodista rokkia. Heidän musiikkinsa koskettaa kuulijaa joka kantilta, jos vielä jaksaa miettiä elämän "syviä syntyjä", niin tämä levy on mitä oikein suunta aloitella asian selvittelytyötä.

Southern rockin suunnalta tuleva tällä hetkellä ne yhtyeet, joiden musiikki koskettaa eniten. Heidän uransa on ollut niin pitkä, että heidän elämänkokemus on muovannut heidän musiikistaan hyvin uskottavaa. Gov't Mulen musiikki koko uransa mitaltaan tarjoaa hienoja kuuntelukokemuksia, ja jos malttaa sanoituksia kuunnella, niin nekin sisältävät meitä kaikkia elämän sisältöä hakeville oivallisia asioita. Toisten kunnioittaminen, sekä elämän perusasioiden ymmärtäminen on karannut ihmisten mielistä yhä kauemmaksi. Tätä kaikkea yrittää osaltaan Gov't Mule sanoituksillaan ja musiikillaan tuoda takaisin.

Loppukaneettina sanoisin, että jos pidät 70-luvun rockista yhdistettynä southern rock -soundiin. Haluat myös kuulla sanoituksista muutakin kuin pelkkää huttua, niin etsimäsi yhtye on tämä. Itse pidän kappaleista So Weak, Child Of The Earth, So Strong, Million Miles From Yesterday, Endless Parade ja 3-string George eniten, joten jo pelkästään niiden takia levyn hankinta on ollut kannattava. Monelta levyltä kun ei löydy yhtään koskettavaa kappaletta, vain kuunneltavia.

Suomeenhan Gov't Mule ei ole vielä koskaan kerinnyt, mutta heidät voi nähdä tulevassa (2007) Sweden Rockissa.

JARI KAIKKONEN
CLASSIC ROCK SUOMI


Gov’t Mule: High & Mighty, ATO, 2006


Warren Haynes (kitara, laulu), Danny Louis (koskettimet, kitara, taustalaulu), Andy Hess (basso), Matt Abts (rummut, lyömäsoittimet)

Taustalaulu: Ruthie Foster, Sonia Moore, Sheree Smith

Tuottajat: Geordie Johnsson ja Warren Haynes

Kappaleet:

1. Mr. High & Mighty
2. Brand New Angel
3. So Weak, So Strong
4. Streamline Woman
5. Child Of The Earth
6. Like Flies Listen
7. Unring The Bell
8. Nothing Again
9. Million Miles From Yesterday
10. Brighter Days
11. Endless Parade
Bonuskappale:
12. 3-String George

Lue myös:

Gov’t Mule perää yhteiskunnallista osallistumista
Christmas Jam tekee hyvää