Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com
© 2008 Blues-Finland.com
Hookerin rupinen DNA

20.8.2008

John Lee Hooker Jr sanoo uusimman levynsä "All Odds Against Me" kuvaavan itseään mahdollisimman todenmukaisesti. Niinpä albumilla seikkailevatkin narkkarit, sutenöörit ja ihmissuhdetunarit.

Mikä ei kuulu joukkoon: a) Lepakkomies, b) Superman, c) Spiderman, d) Bluesman? Oikein. Lepakkomiestä lukuun ottamatta kaikki ovat animaatioelokuvissa esiintyvien supersankareiden englanninkielisiä nimiä. "Bluesman" on vastikään nähnyt päivänvalon ranskalaisen
Laurent Mercier'n kynästä. Päiväsaikaan supersankari puhdistaa katuja sosiaalisesta kuonasta, illalla ja yöllä hänestä kuoriutuu blues-klubien artisti.
Etusivu   Uutiset   Artikkelit   Tapahtumakalenteri
Kotimaiset artistit   Ulkomaiset artistit   Foorumi   Info
cdon.com
Ensimmäistä Bluesman-animaatiolyhytelokuvaa (tänä vuonna on tulossa vielä kaksi lisää) tahdittaa kappale "Blues Ain't Nothing But a Pimp", joka on yksi kahdestatoista raidasta John Lee Hooker Jr:n uudella levyllä "All Odds Against Me".

Albumi on fantastinen.

Isäänsä John Lee Hookeria toistaiseksi vähemmän tunnettu Junior lataa tiskiin kokonaisuuden, joka sisältää lajirikasta musiikkia ja räjähtäviä sanoituksia. Levyn on julkaissut saksalainen Jazzhaus Records. Yhtiö on muutenkin kunnostautunut toisen polven bluesissa: viime vuonna Jazzhaus julkaisi
Luther Allisonin pojan Bernardin pitkäsoiton "Chills & Thrills".

Junior, joka syntyi 1952 hänen isänsä vaikuttaessa Detroitissa, on kulkenut kivisen elämänpolun. Lähipiirin mukaan hän oli hemmoteltu kakara. Pää ei sitä kestänyt, vaan hän lähti etsimään rajojaan raisulla tavalla. Junior päätyi jo varhaisteininä nuorisokotiin. Loogisena jatkeena ajan myötä kuvioihin tulivat alkoholi ja huumeet kaikkine lieveilmiöineen.

Albumin teemana on käsitellä vaikeaa menneisyyttä, omaa minää ja edes jonkinasteisen parannuksen tekemistä. Juopot, narkkarit ja epäonnistuneet ihmissuhteet ovat alati läsnä. "Tämä levy on minun tyylini. Se on minun DNA:ni", Junior kirjoittaa kansiteksteissä.

Avauskappale "Dear John" pudottaa pommin heti kättelyssä. Junior puhelaulaa (tai no, puhuu) tarinan telkien taakse joutumisestaan. Taustalla räyhää intensiivinen Chicago Blues. Sanoituksen pääosassa on kertojan ex-vaimoltaan vankilaan saama ei-niin-mairitteleva kirje. Karmivuudesta huolimatta Junior jakaa kirjeen sisällön auliisti kuulijansa kanssa. Ex-rouva antaa täyslaidallisen kelvottoman miehen rahavaroista, persoonasta ja mieskunnosta. Tokaisu "Menin kanssasi naimisiin vain siksi, että minulla meni siihen aikaan todella huonosti" kuuluu kirjeen sydämellisimpiin. Aivan huikea ja ironinen stoori, joka on kuultava itse!

Funkaava "There's a Struggle" on toinen avainkappale. Junior vaikeroi, että vaikka hän kuinka yrittäisi tehdä hyviä asioita, ovat konnuudet aina mielessä. Värssy "I'm too proud to beg, too afraid to steal" kulminoi miehen sisuksissa käyvän ristiriitaisuuksien myrskyn.

Tyylien hallitusta kirjavuudesta modernin sähköisen bluesin ja funk-vaikutteisen aineiston lisäksi pitävät huolen akustinen "Old School" ja New Orleansia hengittävä "Pay Day". Jazz-paloissa kuten "I Miss You So" olisi ainesta vaikka Broadway-musikaaliin! Kaikki biisit ovat Juniorin ja hänen lähipiirinsä kirjoittamia. "Blues Ain't Nothing But a Pimp" -animaatio, jolla epäilyttävästi Hooker Junioria muistuttava Bluesman-hahmo seikkailee, löytyy levyltä bonuksena.

John Lee Hooker Jr:n ääni on syvä, mutta laulukyvyt rajalliset. Esimerkiksi
Bobby "Blue" Blandia jäljittelevät korahtelut eivät hämää ketään. Silti levy – teemansa mukaisesti – kiteytyy solistiin. Harpisti David Barrett ja basisti Frank Thibeaux pääsevät kuitenkin piipahtamaan keskilattialla. Myös puhallinsektion työskentely on mainion kuuloista.

Junior on omistanut levyn isälleen. Mistään kuuluisan isukin maineella ratsastamisesta tässä ei kuitenkaan ole vähimmissäkään määrin kyse – "All Odds Against Me" on ehtaa John Lee Hooker Jr:ia itseään.

PASI TUOMINEN


John Lee Hooker, Jr: All Odds Against Me. Jazzhaus Records, 2008

John Lee Hooker Jr (laulu)

George Lacson (basso), Cynthia Handy (taustalaulu), David Barrett (huuliharppu), Jeffery James Horan (kitara), John Garcia Jr (kitara), Jeff Teczon (saksofoni), Frankie Bailey (trumpetti), Magda Tondera (taustalaulu), Mike Rogers (rummut), Mike Rinta (pasuuna), Pam Hawkins (taustalaulu), Frank Thibeaux (basso), Tyrone Kilson (taustalaulu), Will Griffin (koskettimet)

Tuottajat: John Lee Hooker Jr, Will Griffin


Linkit:
John Lee Hooker jr, Jazzhaus Records