Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com
© 2008 Blues-Finland.com
Ylös kanveesista

27.10.2008

John Lee Hooker Jr:n kuuluisan isän kuolema vuonna 2001 pakotti sivuraiteelle ajautuneen pojan kurssinmuutokseen. Kolmas levy "All Odds Against Me" kiihdyttää irtiottoa menneisyyden demoneista.

All Odds Against Me - kaikki todennäköisyydet minua vastaan - on J
ohn Lee Hooker Jr:n uuden levyn nimi. Sanahelinästä ei ole kyse, sillä kuuluisan isän poika on kulkenut kuoppaisen elämänpolun alkoholi-, huume- ja ihmissuhdeongelmineen.

Suuren
John Lee Hookerin poismeno vuonna 2001 pakotti Juniorin tekemään elämänsä valinnan. John Lee Hooker Jr päätti selviytyä.

Teini-ikäisenä lupauksia osoittanut muusikonura (poika vieraili 70-luvulla isänsä levyllä "Live at Soledad Prison") sai jatkoa vasta vuonna 2004, kun hänen esikoisalbuminsa "Blues with a Vengeance" ilmestyi. Kaksi vuotta myöhemmin seurasi "Cold as Ice". Nyt Junior kiertää ympäri planeetan kuljettaen tunnustuksellisen, ajoittain pohtivan albuminsa sanomaa. Blues-Finland.com tavoitti Hooker nuoremman Keski-Euroopasta.
Etusivu   Uutiset   Artikkelit   Tapahtumakalenteri
Kotimaiset artistit   Ulkomaiset artistit   Foorumi   Info
cdon.com
"All Odds Against Me" -levyn yksi rankimmista raidoista on "Dear John". Tarina kertoo kamapäissään autoilevasta "Johnista", joka poliisin nappaamana päätyy kalterien taakse. "Kappale on osa henkilökohtaista historiaani, vaikka se ei pelkästään minusta kerrokaan", Hooker selvittää. "Se kertoo laajemmin sellikavereista ja saman käytävän varrella lusivista vangeista. Vankilassa istuvan syvin huoli on se, ettei koskaan saisi sellaista kirjettä, jonka tarinan hahmo kappaleessa saa."

Sanoin "Dear John" alkava kirje saapuu ex-vaimolta, joka lyttää entisen miehensä sanoja säästelemättä - eikä peittele rajatonta riemuaan tämän joutumisesta virkavallan käsiin.

Kovaa tekstiä vaikeasta elämästä latoo myös "There's a Struggle" -biisi. "Sen sanat ovat kokolailla totta, mutta ovat tietenkin myös luovan työn tulosta. Sanon siinä olevani liian pelokas varastamaan: en totisesti tahtoisi jäädä moisesta kiinni ja viettää loppuelämääni vankilassa. Toisaalta olen yhden kaikkien aikojan ikonin jälkikasvuna liian ylpeä kerjäämään", Junior avaa sanoitusta. Hyvän puolesta on taisteltava, mutta nukkuva paholainen on aina sisimmässä.

Rauhantekijä

John Lee Hooker Jr huomauttaa, että elämänmakuista musiikkia on taatusti lisää tulossa. "Vahvuuteni biisintekijänä ovat ilmeiset. Kirjoitan kokemuksesta - sekä omastani että läheisteni. Mauttomilla edesottamuksillani on myös osuutensa."

Esikuvia ei luonnollisestikaan ole tarvinnut etsiä kaukaa, kun isäukko oli yksi historian kovimmista blues-tähdistä. John Lee Hooker on aina ollut hänen elämänsä ykkösmies. Detroitissa vuonna 1954 syntyneen Juniorin muihin keskeisiin vaikuttajiin kuuluvat
B.B. King, Jimmy Reed, Johnny Guitar Watson, Lou Rawls ja Stevie Wonder.

Kiitos hyvän perimän ja merkittävien esikuvien, on Hooker Juniorista tullut levyttävä ja keikkaileva
Bluesman. Samaa nimeä tottelee myös piirrossankari, joka puhdistaa katuja sosiaalisesta kuonasta John Lee Hooker Jr:n musiikin tahtiin. Uusimpaan levyyn kuuluu video "Blues Ain't Nothing But a Pimp", jossa ranskalaisen taiteilijan Laurent Mercier'n piirtämä Bluesman seikkailee.

"Olen aina halunnut olla Bluesmanin kaltainen. Kohtaamieni demonien vastustaminen, mihin minulla on kulunut suurin osa elämästäni, laulaminen yleisöille ympäri maailman ja hymyilevien kasvojen näkeminen - se on parasta maailmassa. Unelmani ja fantasiani näyttävät vihdoin tulleen toteen. Tämä on elämä, jota tahdon elää. Onko parempaa kuin taistella kaikkea pahaa vastaan ja saada rauha aikaiseksi bluesia laulamalla?"

Kohti vuorenhuippua

Hooker nuorempi ajautui elämässään sivuraiteelle jo varhain. Teinipoika joutui orastavasta menestyksestä huolimatta nuorisovankilaan ja meno jatkui eksponentiaalisesti lähes viisikymppiseksi asti. Isän kuolema oli suuri herätys. "Hän oli meidän tukijärjestelmämme, rohkaisijamme ja olkapäämme. Mutta hän oli poissa! Minun oli muisteltava kaikki hänen opetuksensa. Tiesin, että oli joku vielä isääkin suurempi, ja aloin rukoilla."

Junior kertoo tunteneensa itsensä kanveesiin lyödyksi nyrkkeilijäksi. Juuri kun kaikki odottivat tuomarin pääsevän luvunlaskussaan kymmeneen, nousi mies kanveesista. Sitten oli vielä tehtävä äärimäinen elämänvalinta. Jäädäkö hautautuneeksi laaksoon vai lähteäkö tavoittelemaan vuorenhuippua?

Nousujohteinen taivallus on hyvällä mallilla. Grammy-palkintoonkin ehdolla ollut esikoislevy toi arvostetun W.C. Handy Awardin parhaana debyyttialbumina. "Cold as Ice" taas sai runsaasti kehuja ja juhli pitkään muun muassa Real Blues Magazinen listoilla. Hooker Jr on jo hyvän aikaa tehnyt kolmoslevyä tukevaa, vauhdikasta kiertuetta ympäri Eurooppaa. Paluu kotimantereelle on tiedossa vasta uudenvuoden tienoilla.

Erityisen suurta suosiota artisti on nauttinut niin yllättävän maan kuin Turkin blues-yleisön keskuudessa. "Hekin rakastavat bluesia ja käyvät läpi omia blues-elämänvaiheitaan. Mutta Suomessa en ole koskaan ollut. En edes tiedä suomalaisista juuri mitään, mutta mukava teihin olisi tutustua ja tulla teille esiintymään!"

John Lee Hooker Jr:lla on sanoma Blues-Finland.comin lukijoille. Sanoma ylistää kunnollisuutta ja suvaitsevaisuutta. "Älä koskaan anna kenenkään kertoa sinulle, ettet pysty tai osaa. Älä käytä huumeita äläkä polta. Rukoile aina, ja rakasta kaikkia lähimmäisiäsi riippumatta heidän taloudellisesta tilanteestaan, rodustaan, etnisyydestään, kulttuurisesta taustastaan, sukupuolestaan, uskonnostaan tai seksuaalisesta suuntautumisestaan."

Hooker nuoremman tarina on vähintäänkin kumpuileva. Hän on kuitenkin osoittanut rehdin ja taistelevan luonteensa. Vasta varttuneella iällä kunnolla vauhtiin lähtenyt muusikonura sai vahvaa nostetta "All Odds Against Me" -levystä, joka kunnioittaa isän perintöä erityisen painokkaasti. Junior tekee materiaalinsa itse ja tuoreella otteella - musiikki on lopulta aivan hänen omaansa ja se turvaa hänelle aseman blues-taivaan kiintotähtenä.

PASI TUOMINEN


Linkit: John Lee Hooker
kotisivu ja MySpace, Jazzhaus Records


- - - - -

ILMOITUS


Bluesia soittoääneksi Buumi.netistä

Muddy Waters: Hoochie Coochie Man
B.B. King: Sweet Little Angel
John Lee Hooker: Boom Boom
Eric Clapton: Bell Bottom Blues

- - - - -

Artikkelien etusivulle
© Sheryl Crowe