Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com
© 2009 Blues-Finland.com
Vain jarru puuttuu

16.4.2009

Johnny Spencen ja Doctor's Orderin yhteislevy "Full Throttle, No Brakes" jyrää oikopäätä bilelevyjen aateliin. Kuuntelunautinnoksi sitä ei sovi haukkua, mutta kansaan se pistää vipinää taatusti.

Kotimainen voimatrio
Doctor's Order on aika ajoin yhdistänyt voimansa brittilaulaja Johnny Spencen kanssa. Kokoonpano muun muassa villitsi kansaa viime syksynä Seinäjoella. Tohtorien ja The Pirates -bändistä parhaiten muistetun Spencen yhteistyö on nyt tullut dokumentoiduksi pitkäsoittolevylle "Full Throttle, No Brakes". Matsku on taltioitu nimenomaan viimesyksyisen Suomen-kiertueen aikana.
Etusivu   Uutiset   Artikkelit   Tapahtumakalenteri
Kotimaiset artistit   Ulkomaiset artistit   Foorumi   Info
cdon.com
Levy on nimensä mukainen. Kolmentoista kappaleen kokonaisuudella ei jarrutella, vaan musiikki kulkee voimalla ja vauhdilla kanteen kuvatun, "SPEED"-rekkarilla varustetun jenkkiraudan tavoin. Albumille on ikuistettu ainoastaan cover-materiaalia. Versioiduiksi tulevat muiden muassa Carl Perkins, Mungo Jerry, Chuck Berry ja Fats Domino.

"Big Blon' Baby" erottuu edukseen. Kitaristi
Archie Hämäläinen on keksinyt kappaleelle ovelasti nakuttavan kitarakompin, jonka päälle on teipattu toinen hauska kitaraosuus. "Hello Josephine" on toimiva perusrock. Vieraileva pianisti Mr Breathless heittää joukkoon Killeriä lähentelevät soolot. Bonzo Bonhamilta 'lainattu' rumpuintro on puolestaan "I'm on Fire" -biisin ilonaihe.

Spence ja Tohtorit ovat tarttuneet myös Suomirockin tosiklassikkoon. Yhtye vetää
Hurriganesin "Hot Wheelsin" kunnioituksella yhtä maamme kovinta rock-kappaletta ja sen esittäjää kohtaan. Kopioiminen on imartelun korkein muoto, joten elossa olevat alkuperäisesittäjät Remu ja Ile tuskin panevat hyvää uusintapainosta pahakseen. Tohtorien "Hot Wheels" -versio saa varmuudella keikkayleisöt hulluiksi.

Ganesin 70-luvun alkupuolen soundista muistuttaa myös "All Dressed Up with No Place to Go", johon lisäväriä antavat
Timo Tarkelan saksofoni ja Mr Breathlessin piano.

"Full Throttle, No Brakes" on mitä täydellisin bilelevy. Kuuntelukokemuksena se on kuitenkin paikoittain puuduttava. Esimerkiksi keskivaiheilla on peräkkäin kolmekin kappaletta, jotka eivät tarjoa kuin tyhjien tynnyreiden kolinaa.

Tietyissä piireissä Johnny Spenceä pidetään kovana nimenä, mutta albumin tähti on Archie Hämäläinen. Hänen työskentelynsä on kauttaaltaan inspiroitunutta ja raisua. Hämäläisen kitaran kunniaksi olisi voinut purkittaa vaikkapa instrumentaalin. Spence on varsin kuunneltava rock-laulaja. Ajoittain hän silti kuulostaa ikääntyvältä keskimatkan juoksijalta sprinttereiden joukossa.

Levy-yhtiö Goofin' Recordsin mukaan "Full Throttle, No Brakes" -levyllä on "rock 'n roll -soundi, jollaista ei ole ennen Suomen maassa kuultu". Historiallisuudesta ei voi mennä aivan takuuseen, mutta basisti
Teppo "Teddy Bear" Nättilä ja rumpali "Mighty Man" Oikarinen hoitavat rytmiruudun vakuuttavasti.

Aivan takki auki levyä ei ole tehty, vaan sävyjä on pyritty ripottelemaan tasaisesti läpi albumin. Kaikkiaan yleissoundi on kuitenkin melko yksitotinen. Suoraviivainen perusrock on Doctor's Orderin osaamisaluetta. Siinä kuuluvat silti monet viitteet musiikkijuurakon eri haaroihin, parhaimmillaan kutkuttavalla tavalla.

PASI TUOMINEN


Johnny Spence & Doctor's Order: Full Throttle, No Brakes. Goofin' Records, 2009


Johnny Spence (laulu), Archie Hämäläinen (kitara), Teppo Nättilä (basso), Kimmo Oikarinen (rummut)

Vierailijat: Mr Breathless (piano), Timo Tarkela (saksofoni)

Tuottajat: Juha Hämäläinen, Teppo Nättilä


Linkit:
Doctor's Order, Goofin' Records


Artikkelien etusivulle