(c) 2007 Blues-Finland.com
New Yorkin klubikatsaus

24.1.2007

Iso Omena on ehkä tunnetumpi yhtenä jazzin pääkaupungeista, mutta ei bluesin ystävällekään tule suru puseroon. B.B. King’s Blues Club ja Terra Blues takaavat tunnelmaa ja tasokasta ohjelmistoa.

Valtavirtaisempi New Yorkin kahdesta varsinaisesta blues-klubista on
B.B. King’s Blues Club. Aivan Manhattanin sydämessä sijaitsevassa paikassa toimii myös kevyehköön ruokailuun ja ilmaiseen livemusiikkiin panostava Lucille’s Grill.
Etusivu   Uutiset   Artikkelit   Tapahtumakalenteri
Kotimaiset artistit   Ulkomaiset artistit   Foorumi   Info
CDON.COM -
BLUESTARJONTAA
Z-Trading
Ram-Bam Records
Audiodivari
Rytmi
BB:n klubilla saa myös syödäkseen. Tässä on kuitenkin kyse Jimmy Vivinon bändistä.
B.B. King’s löytyy 42. kadulta, Broadwayn ja kahdeksannen avenuen välisestä korttelista. Vähänkään Manhattanin viivoittimella vedettyä kaavaa tuntevalle se on todella vaivaton löytää. Aivan lähellä on myös Subway-asema, jossa pysähtyvät useat metrolinjat.

Katutasossa toimii klubin shoppi, josta voi hankkia muistoiksi tavanomaiset t-paidat, kahvikupit ja lippikset.

Varsinaiset klubitilat löytyvät kerrosta alempaa. Raput alas käveltäessä vastaan tulee lippukassa, josta ennakkoon ostetut piletit ovat hieman konserttipäivänä ostettuja halvemmat. Portaiden vasemmalta puolelta pääsee Lucille’s Grilliin; pääklubi on oikealla puolella.

Aitosuomalaiselle, joka on tottunut lipun maksettuaan painumaan salin puolelle kittaamaan virvoitusjuomia ja etuilemaan lavanvierustalle, B.B. King’s Blues Club on varsin haasteellinen kokemus. Useimmissa konserteissa koko sali on erikokoisten pöytien ääreen asetelluille istumapaikoille varattu. Henkilökunta jakaa paikat vieraiden saapumisjärjestyksessä, joten suurella todennäköisyydellä pääsee lähituntumaan ventovieraan kanssa.

Säännökset eivät suinkaan lopu tähän. Keikoilla on lisäksi 10 dollarin kulutuskiintiö jokaiselle klubivieraalle. Paikan hinnastolla se tosin tulee vaivatta täyteen. Esimerkiksi tuoppi olutta – listalla on myös talon olut – maksaa tällä hetkellä seitsemän dollaria. Martini-tyyppisillä drinkeillä on kyljessään yli kympin hintalaput.

Vinkkinä heitettäköön, että pitkän baaritiskin ääressä on tavallisesti melko hyvin seisomatilaa. Tiskiltä myös näkee stagelle erittäin hyvin.

Gourmet-ruokaa etsivän on turha säästää ruokahaluaan tähän mestaan. Karvalakkitason burgerit ja vastaavat ovat puolestaan täysin kelvollisia niin laatunsa kuin hintansakin puolesta.
Moisiin määräyksiin on suomalaisen helppo vaivaantua, mutta klubin erinomainen ohjelmisto auttaa vaivoihin. Esimerkiksi alkuvuonna 2007 klubiohjelmistoon kuuluvat James Cotton, Bo Diddley, Johnny Winter ja Robert Cray.

Viikonloppuisin on erikoisohjelmaa. Lauantaisin vietetään
Beatles-brunssia ja sunnuntaisin gospel-brunssia. Klubilla soittaa usein myös muita musiikinlajeja edustavat aktit – viime vuonna muun muassa Suomen Sonata Arctica!

Lucille’s Grill on avoinna päivisinkin ja on kelpo spotti vaikka lounaan nauttimiseen. Burgereiden, sandwichien ja salaattien hallitsema menu ei hirvitä hinnoillaan. Joka ilta kello 20:00 lähtien on tarjolla ilmaista livemusaa. Jos pääklubin keikka päättyy aikaisin, Lucille’sin bändi saattaa hyvinkin jatkaa pikkutunneille. Viime vuonna Suomessa konsertoinut newyorkilainen
Irving Louis Lattin esimerkiksi esiintyy Grillissä usein.
Terra Blues on aidompi asia

Siinä missä B.B. King’s on ’hienompi’ niin tiloiltaan kuin sijainniltaankin, on Greenwich Villagessa toimivassa
Terra Bluesissa huomattavasti enemmän särmää. Villagella on maineikas musiikkihistoria, ovathan sen kasvatteja muiden muassa Bob Dylan ja Jimi Hendrix.

New Yorkin kaavamainen katurakenne ei yllä Manhattanin eteläkärkeä lähellä olevaan Greenwich Villageen asti. Paikkaa ei silti ole mahdoton löytää, sillä se sijaitsee legendaarisen Bleecker Streetin varrella. Katu on pitkä ja se halkoo käytännössä koko Villagen. Tarkalleen Terra Blues sijaitsee Bleeckerin ja La Guardia Placen kulmassa. Esimerkiksi Broadwayn ja Bleeckerin risteyksestä ei kävelymatkaa ole kohtuuttomasti. Myös Christopher Streetin metroasema on iskuetäisyydellä.

Terra Bluesin sisäänkäynnin tunnistaa kaupungille tyypillisestä pikku katoksesta. Itse klubi on toisessa kerroksessa.
Klubilla on kaksi keikkaa joka ilta. Ensimmäinen, tyypillisesti akustinen soolo-osuus, alkaa seitsemän-kahdeksan aikoihin. Bändit tulevat kuvioihin kymmenen tienoilla. Esiintyjät ovat usein paikallisia suuruuksia, mutta eivät isotkaan nimet mestaa toki kierrä. Suomalaisillekin tutut Steve Guyger, Michael Powers ja Bill Sims keikkailevat Terrassa usein. Chicago Bluesin suosituimpiin päivän nimiin kuuluva Lil’ Ed & The Blues Imperials valtaa paikan huhtikuussa.

Martini kourassa ei vähänkään uskottavuudestaan välittävän kannata Terrassa heilua. Bisse maksaa 6 – 7 dollaria. Mesta myös ylpeilee mittavalla viskivalikoimallaan. T-paidan voi hankkia muistoksi 15 dollarin korvausta vastaan.
Bleecker Streetin varrella sijaitsee parikin erinomaista levykauppaa. (Tylsää kyllä, kaupungin paras blues-osasto on Virgin Megastoressa Times Squarella.) Lähellä kuudennen avenuen risteystä on lisäksi Matt Umanovin loistelias kitaraliike.

Jos käyt New Yorkissa, älä missään nimessä jätä käyttämättä tilaisuutta vierailla näissä omilla tavoillaan tunnelmallisissa blues-klubeissa.

Pasi Tuominen, New York
pasi.tuominen(a)blues-finland.com

Kuvat (c) H Korteniemi


Etsi netistä lisätietoja (www.fi):
B.B. King, New York, Greenwich Village

Linkit:
B.B. King’s Blues Club, Terra Blues

New Yorkin blues-klubit

B.B. King’s Blues Club / Lucille’s Grill
237 West 42 Street, New York, NY 10036

Terra Blues
149 Bleecker Street, New York, 10012