Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com
© 2009 Blues-Finland.com
Moni-ilmeinen Shemekia Copeland

20.5.2009

Viimeisin albumi "Never Going Back" sisältää runsaasti mielenkiintoisia vivahteita. Legenda Johnny Copelandin verenperintö elää tyttären ja yhtyeen tilavassa, ilmavassa soinnissa.

Usein taito ja kiinnostus bluesin soittamiseen siirtyy isältä pojalle. Juurimusiikin jatkumo kulkee kiertokulkuaan polvesta toiseen. Myös kitaristiguru
Johnny Copeland on jättänyt perinnöksi bluesin lahjan, tällä kertaa tyttärelleen Shemekia Copelandille. Ja hyvä onkin, että Copelandien verenperintö jatkuu. Siitä on todisteena Shemekian uusin, onnistunut levy "Never Going Back".
Etusivu   Uutiset   Artikkelit   Tapahtumakalenteri
Kotimaiset artistit   Ulkomaiset artistit   Foorumi   Info
cdon.com
Shemekia Copelandilla on omanlaisensa äänen väri, josta suomalaisyleisökin on saanut nauttia useaan otteeseen, viimeksi Imatra Big Band Festivaaleilla vuonna 2007. Vahva laulaja on niittänyt runsaasti meriittiä nuoresta iästään huolimatta. Copeland on esiintynyt lukemattomilla nimekkäillä bluesfestivaaleilla ja esiintymislavoja on jaettu muun muassa B.B. Kingin, Buddy Guyn ja Taj Mahalin kanssa.

"Never Going Back" liikkuu modernin bluesin ja uuden soulin tuntumassa. Levy on hyvin tyylitelty, ja ammattimaisesti taituroiva taustajoukko ei jätä yllätyksille tilaa. Soitto kuitenkin istuu vakaasti laulun alla. Miellyttävää taustabändin soitossa on ilmavuus. Kappaleisiin on jätetty tilaa ja ilmavuutta - äänimassalla ei todellakaan mässäillä. Sovituksissa kikkaillaan enemmänkin tauoilla ja kevyellä soittamisella.

Hetkittäin laulua säestää vain basso ja kevyt rumpukomppi. "Dirty Water" käynnistyy myös kevyesti. Pari säkeistöä rullaa pelkästään kitarakompin varassa, kunnes bändi tärähtää mukaan kontrastiksi alun keveydelle.

Levyn kappaleista vastaa pitkälti tuottajana ja taustabändissä kitaristina toimiva
Oliver Wood sekä toinen tuottaja John Hahn. Joni Mitchellin "Black Crow" on lentänyt Shemekian levylle. "Never Going Back" -levylle on löytänyt myös tiensä Percy Mayfieldin "River's Invitation". Mikäpä on maukasta kappaletta kuunnellessa kierrätettynäkin versiona, etenkin kun versio toimii.

Hienoa tunnelmaa löytyy "Never Going Back to Memphisistä". Ilmavaa on soitto tässäkin kappaleessa. Kuuden minuutin ja kymmenen sekunnin esitys kasvattaa tunnelmaa tyylikkäällä jamiosuudella, joka yhdistyy hienosti Shemekian lauluun. Soittoon rakennetaan jännitettä nyansseilla. Paikallaan leijuvista suvantokohdista matkataan kohti tiivistä kitarasooloa.

Levy alkaa reteästi "Sounds Like the Devilillä". Rokahtava aloitusraita on maustettu miellyttävästi slidekitaralla. "Broken World" taas on aavistuksen verran gospel-henkinen esitys taustalauluineen. Komppi keinuu keveästi eteenpäin. Lopussa ympyrää sulkeutuu. Levy päättyy tyylikkäästi versioon Johnny Copelandin "Circumstances"-kappaleesta.

"Never Going Back" on hyvin moni-ilmeinen levy, josta kuuntelukertojen myötä löytyy uusia puolia ja mielenkiintoisia vivahteita.

L. RAUDAS


Shemekia Copeland: Never Going Back. Telarc, 2009

Shemekia Copeland (laulu), Oliver Wood (kitarat, taustalaulu), Ted Pecchio (basso, taustalaulu), Tyler Greenwell (rummut, perkussiot), Chris Wood (basso), Marc Ribot (kitara), Arthur Nelson (kitara), John Medeski (Hammond), Ike Stubbelfield (Hammond), Kofi Burbridge (Wurlitzer-piano, taustalaulu), Marcus Henderson (tamburiini, taustalaulu), Mike Mattson (taustalaulu), Chonda McKnight (taustalaulu)

Tuottajat: Oliver Wood, John Hahn


Linkit: Shemekia Copeland
kotisivu ja MySpace, Fg-Naxos (jakelu)


Artikkelien etusivulle