Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com
© 2008 Blues-Finland.com
Family Meetingin ensi-ilta

29.5.2008

Wentus-fani Miranda Lindqvist tunnelmoi

Ensi-ilta oli komea, bileet hulvattomat


Viime vuoden lokakuun viimeisenä päivänä olin Maxim-teatterissa kutsuttujen joukossa, kun
Heikki Kossin ohjaamalla dokumenttielokuvalla "Family Meeting" oli ensi-iltaa edeltävä ennakkonäytös Helsingissä. Paikan päällä ilmeni, ettei hissittömään alakertaan ollut asiaa pyörätuolilla, mutta ongelma ratkesi hetimiten parilla luiskilla ja pääsinkin ylellisesti ylälehterille istumaan. Tällä kertaa ei tarvinnut vilkuilla kenenkään pään yli vaan näkökenttä oli täysin esteetön. Kiitos siitä!

Ennen elokuvaa Heikki Kossi piti juhlallisesti puheen, jossa kiitti kaikkia elokuvaprojektiin osallistuneita, sponsoreita ja muita tekijöitä. Jokainen nimeltä mainittu kukitettiin, niin myös elokuvan päätähdet
Wentus Blues Band. Läsnä olivat myös elokuvassa vierailleet Eddie Kirkland, Sven Zetterberg ja Kent ”Omar” Dykes. Hekin saivat osansa kukituksesta.

Kolmatta kertaa uppouduin tarinaan bluesveljeydestä yli ikä-, rotu- tai maantieteen rajojen. Elokuvan pääpainoksi on valittu tapahtumat Aleksanterin Teatterin vuoden takaisten
juhlakonserttien ympärillä. Yli 20 vuoden bluestaipaleesta riittäisi vaikka millä mitalla tarinaa eikä kaikkea edes pysty käyttämään dokumentin rajallisessa muodossa, mutta siitäkin huolimatta elokuva on mieleenpainuva. Se raottaa esirippua lavan taakse, minne katsojalla ei normaalioloissa ole pääsyä. Esiripun takaa paljastuu tarina ystävyydestä erilaisten ihmisten välillä. Jotkut eivät ole nähneet toisiaan 50 vuoteen ja jotkut tapaavat vasta ensimmäistä kertaa. Elokuvasta saa myös jonkinlaisen käsityksen siitä millainen bluesmiehen elämä on. Kaiken kaikkiaan lämminhenkinen ja humoristinen dokumentti, joka säilyttää antinsa vaikka näkisikin sen laillani kolmatta kertaa.

Tavastialla juhlittiin

Illemmalla ensi-iltajuhlinta jatkui Tavastialla. Wentuspoppoolla on aina tunnusomaisen energinen tapa ottaa lava haltuunsa, mutta tällä kertaa olin havaitsevinani erityistä innokkuutta päästä soittimien kimppuun. He soittivat kuusi kappaletta, mm kestosuosikkini "Moonshine" ja "You Gonna Make Me Cry". Minulle uusi kokemus oli "Don’t Let Nobody Drag Your Spirit Down" –kappale, joka on joulukuussa
Suomessa soittaneen Eric Bibbin käsialaa.
Etusivu   Uutiset   Artikkelit   Tapahtumakalenteri
Kotimaiset artistit   Ulkomaiset artistit   Foorumi   Info
Wentusten soitettua osansa liittyi Sven Zetterberg heidän seuraansa vitsaillen hyväntuulisesti siitä, että on puoliksi suomalainen eikä silti osaa sanaakaan suomea. Hän myös vaikutti olevan hiukan hämillään nähtyään itsensä valkokankaalla. Ainakin mutisi jotain siihen suuntaan, että pelkäsi puhuneensa sivu suunsa väärällä hetkellä kuvattaessa.

Hänen esittämistään cover-kappaleista muistan parhaiten biisin "Since I Been Loving You". Se tunnelataus laulussa sekä kitaroinnissa täräytti selkäytimeen siihen malliin, että värähdin päästä varpaisiin. Siinä bluesmies, jota olisin halunnut kuunnella enemmänkin. Hetken päästä Eddie Kirkland tuli lavalle. Olen aiemmin nähnyt Kirklandia Cantina Westissä ja muistaakseni myös On The Rocksissa. Silloin hän jotenkin toi mieleeni
Jimi Hendrixin värikkäine vaatteineen ja huiveineen vaikkei musiikki ollut lainkaan samanlaista. Enää mies ei ole yhtä vetreä, mutta ikä on tuonut erilaista arvokkuutta - ja se lähes hypnoottinen läsnäolo on yhä tallella. Laulusuorituksessa Kirkland ei yllä Svenin tasolle, mutta hän on kiistatta yksi bluesin henkilöitymistä. Kohokohta oli Svenin kanssa esitetty duetto "Pick Up The Pieces", jossa konkari valloitti yleisönsä (ainakin minut).

Hoodoo Man on velho!

Kun Wentukset vieraineen olivat poistuneet lavalta, oli seuraavana vuorossa
Omar & The Howlers. Tutustuin Omar Dykesin musiikkiin jo 90-luvun alkupuolella kun jostain kulkeutui käsiini hänen levynsä "Blues Bag". Muutama vuosi myöhemmin näin hänet Tavastialla ja siitä hetkestä lähtien olen ollut koukussa. Niin lavalla kuin elokuvassakin Omar kertoi vierailleensa Suomessa ensi kerran vuonna 1984. Sen kyllä huomasi, että suomalainen yleisö on vanha tuttu hänelle. Mies oli kuin kotonaan ja tiesi, että yleisö tuntee kaikki hänen klassikkokappaleensa kuten esim. "Bad Seed", "Boogie Man" ja "Angel Blues".

Omalta osaltani tosin huomasin, että yleissivistyksessäni on vakava puute. Omar soitti joitain kappaleita uusimmalta levyltään "On The Jimmy Reed Highway", ja niitä en pysty nimeämään, kun itselläni ei vielä ole sitä levyä (se onkin pakkohankinta!). Omarin kitaransoittotyyliä on ennenkin sanottu omintakeiseksi, mutta nyt vasta itse huomasin. Hän nimittäin venyttää, rämpyttää ja läpsyttää kitarankieliä sen verran, että on suorastaan ihme, etteivät katkea. Mitähän virityksiä hän oikein käyttää, kun vaikuttaa siltä, että muilta, paljon varovaisemmilta kitaristeilta katkeaa helpommin? Lopputuloksena on kuitenkin sähköisen muhkea kitaratyyli, joka yhdistettynä Omarin karheaan ääneen uppoaa kuin häkä kuuntelijoihin. Väki irrottelee tauotta alkunuotista loppuun asti. Omaria ei syyttä suotta sanota Boogie tai Hoodoo Maniksi, hän on todellakin velho!

Harppufaneille voin muuten kertoa, että Sven vieraili harppuineen ja lauluineen muutamilla kappaleilla. Panin myös merkille sen, että Omarin rumpali ja basisti on vaihtunut. Nimistä en saanut selvää, mutta basisti teki kyllä lähtemättömän vaikutuksen minuun. En tiennytkään, että bassoa voi soittaa niin venyttelevän nautinnollisella tyylillä. Melkein unohdin kuunnella musiikkia kun häntä katselin. Illan viimeinen kappale, encore, oli "High Heel Sneakers". Sitä varten Omar kutsui Wentukset takaisin lavalle. Mukana oli myös Sven, muttei muistaakseni Eddie. On vähättelyä sanoa, että olin päästäni pyörällä sen illan jäljiltä. Kaksi ehdotonta suosikkibändiäni samana iltana on minulle melkein liikaa, mutta vain melkein.

MIRANDA LINDQVIST

WENTUS BLUES BAND TIEDOTTAA: KESÄKIERTUE ALKAA KANADASTA!

Kesä on vihdoinkin tulossa! Aurinko porottaa pilvettömältä taivaalta, puuvilla kukkii, hikipisarat puskevat ihon läpi ja Wentus Blues Band on valmis vuoden 2008 kesäkiertueelle.

Kesäkauden avaa NXNE Music & Film Festival Torontossa, Kanadassa, missä myös Jussi-nominoitu dokumenttielokuva ”Family Meeting” tullaan esittämään.

Samaan aikaan (13. kesäkuuta) ilmestyy ”Family Meeting” -DVD-julkaisu, jota voi kysyä paikallisesta levykaupasta. Suomessa FS-Film julkaisee DVD:n ja Ruf Records hoitaa homman kansainvälisesti.

85-vuotias (noin) Eddie Kirkland saapuu 2.7. Suomeen ja Imatra Big Band Festivalille osallistuakseen Family Meeting -spesiaaliin yhdessä Sven Zetterbergin kanssa. Eddie Kirkland on kunniavieraana kiertueella Wentus Blues Bandin kanssa ympäri Eurooppaa aina 20.7. asti.

Kesäkiertue jatkuu aina syyskuun lopulle. Tartu tilaisuuteen ja koe Wentuksen ja ystävien rhythm 'n' blues!

WENTUS BLUES BAND SUMMERTOUR 2008

13.06  Kanada, Toronto, Nxne-Festival
14.06  Kanada, Toronto, Nxne, Dakota Tavern + elokuvan esitys
27.06  Suomi, Kokkola, Mustakari In Memories
02.07  Suomi, Imatra Big Band Festival, risteily w/ Eddie Kirkland (USA)
03.07  Suomi, Imatra Big Band Festival, pääteltta w/ Eddie Kirkland / Sven Zetterberg
04.07  Suomi, Kouvola, House Of Rock w/ Eddie Kirkland /
Sven Zetterberg
05.07  Suomi, Helsinki, Espan lava Klo 12.30
05.07  Suomi, Tampere, Klubi w/ Eddie Kirkland / Sven Zetterberg
06.07  Suomi, Taalintehdas, Baltic Jazz
08.07  Suomi, Helsinki, On The Rocks w/ Eddie Kirkland (USA)
10.07  Ruotsi, Stockholm, Fasching w/ Eddie Kirkland (USA)
11.07  Ruotsi, Uppsala, Katalin w/ Eddie Kirkland (USA)
12.07  Ruotsi, Åmål, Bluesfestival w/ Eddie Kirkland (USA)
14.07  Ruotsi, Malmö, Kb w/ Eddie Kirkland (USA)
15.07  Tanska, Copenhagen, w/ Eddie Kirkland (USA)
16.07  Saksa, Lübeck, Riders Cafe w/ Eddie Kirkland (USA)
17.07  Saksa, Hamburg, Logo w/ Eddie Kirkland (USA)
18.07  Saksa, Hannover, Bluesgarage w/ Eddie Kirkland (USA)
19.07  Luxemburg, Luxemburg, Blues´N´Rallye w/ Eddie Kirkland (USA)
20.07  Saksa, Dortmund, Fzw w/ Eddie Kirkland (USA)
25.07 Suomi, Pietarsaari, Jakobs Dagar
02.08  Suomi, Tammisaari, Club No 1
09.08  Suomi, Ylistaro, Kaukolankylän Jazz & Blues
12.08  Ruotsi, Stockholm, Blidösund
13.08  Ruotsi, Lidköping, Bluessociety
15.08  Ruotsi, Borås, Cookin´
29.08  Suomi, Kokkola, Venetsialaiset
05.09  Norja, Hell Bluesfestival
06.09  Norja, Hell Bluesfestival
19.09  Suomi, Jyväskylä, Red Neck
26.09  Suomi, Koli, Ruskablues
27.09  Suomi, Kuopio, Streetbar 41
 
Omar osoitti Tavastialla suoranaisia velhon otteita. © Miranda Lindqvist
Ikävuodet eivät paina Eddie Kirklandia. Arvioijasta riippuen miehellä on ikää noin 85 vuotta. © Miranda Lindqvist